Läkemedelsföretag är bovar och fett är vår räddare i nöden!

Nu var det längesen jag skrev men jag kan berätta att jag grävt mig djuuuupt ner i hälsa och kost. Jag läser Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt (kostdoktorn) en bok som jag verkligen vill rekommendera alla att läsa!

Matrevolutionen

Jag har svårt för det här med att bli hjärntvättad och är ofta skeptisk mot saker innan jag fått det vetenskapligt bevisat för mig. Är jag inte säker på att jag kan lita på produkter eller råd så kan jag heller inte rekommendera det till andra.

Men jag har, precis som alla andra, blivit hjärntvättad vad gäller rädsla för fet mat! Detta har lett till ett samhälle som lider av vällevnadssjukdomar, eller kanske mer korrekt; ”fellevnadssjukdomar”, som vi har idag. Fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, demens, epilepsi etc… Tänka sig att det är kolhydrater som är den största boven och inte tjänar läkemedelsbranschen på att ge oss rätt kostråd. Icke. Att diabetiker har blivit rådda att minska på fettrik mat och istället äta mer kolhydrater för att bli mätta är SKANDAL. Om de är några som ska hålla nere intaget av kolhydrater så är det just diabetiker!!!

Varför? Jo för att kolhydrater är insulinhöjande. Diabetiker saknar insulin helt (diabetes typ 1) eller har en lägre insulinproduktion än vad kroppen hade behövt pga högt intag av blodsockerhöjande mat såsom kolhydrater från t.ex. livsmedel med stärkelse, vitt mjöl och socker (diabetes typ 2 – som är otroligt vanlig idag!). Insulin är ett hormon som reglerar halten av socker i blodet. Om man får typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och det gör att man får för mycket socker i blodet. Eftersom brist på insulin leder till att man blir allvarligt sjuk, måste man tillföra kroppen extra insulin varje dag.

Min bror har diabetes och det känns otroligt jobbigt att veta att han äter helt fel. Att han inte ska äta godis, läsk och efterrätter vet han om men han äter ju helt fel mat. Han äter mackor, potatis, pasta etc etc mat som höjer insulinnivån. Tänk då att han har diabetes typ 1 och måste då vara ett proffs för att veta hur mycket insulin han ska ta till varje mål. Jag vill så gärna att han ska börja med LCHF för att kunna minska insulinintaget och slippa jojon i blodsockernivån. Detta är ett känsligt ämne så min största utmaning är hur jag ska prata med honom om detta. Är jag skeptisk så är han höjden av skepsis. Han tycker inte om ”nymodigheter” och skulle därmed avfärda något som en diet som LCHF. Jag tänker att jag ska försöka påverka hans fru först. Sen att prata om det mer och mer och skapa medvetenhet. Det tror jag kan vara ett sätt. Min bror är smal så det är inte pga vikten han ska äta LCHF utan för att hålla nere blodsockret och må bättre.

Precis som jag tänkte förut så tror jag han tänker att potatis och bröd har vi ju alltid ätit och inte har vi blivit sjuka för det. Jag har tänkt om. Det är just detta som skett. Plus att kvaliteten på produkterna och mängden gör att vi blir sjuka. Socker har inte funnits mer än 200 år och det är inte det som vår kropp är uppbyggd för att leva på!

Kolhydrater är såklart en viktig energikälla men vi behöver inte så mycket och vi måste tänka på VILKEN kolhydratkälla vi väljer. Välj långsamma kolhydrater. Tänk på vilken råvara ni ser är lättast att mosa sönder. Välj det som tar längre tid för magsäcken att ta hand om.

Samma gäller fett. Bara för att vi nu råds att äta mycket fett så måste det fortfarande vara rätt sorts fett. Det som är naturligt! Läs på innehållsförteckningen. De livsmedel som är naturligt och äkta har inte mycket ingredienser och definitivt inte tillsatt stärkelse och E-nummer. 40 % grädde är både godare och mer mättande! Tänk på det.

Ju mer jag läser om vad som hänt med vår kost de senaste åren desto fler vill jag hjälpa och förmedla detta till. Konstigt nog så är detta med LCHF inte så allmänt känt som det borde. Många har hört om det och tänker då främst på en bantningsmetod men där stannar det. De vet inte VARFÖR det är bra.

Våra livsmedel är som tidigare nämnt inte lika näringsrika så därför tycker jag fortfarande att tillskott av antioxidanter, vitaminer och mineraler är viktigt. Det tillsammans med riktig mat.

Jag har kommit på mig själv ofta tänka ”Nej ät inte det där!” när jag ser någon t.ex. strö socker över jordgubbarna eller ”NEJ NEJ köp inte risifrutti” när jag ser folk handla i mataffären. Det som är mest smärtsamt att se är barn som ofta får godsaker så som godis, läsk/saft/juice, glass, bullar etc. För mig är det inte att ta hand om ett barn. Det är på sikt misshandel!

Media måste hjälpa till att öka medvetenheten! Det är inte alla som tar sig tid och är intresserade av att lära sig mer på egen hand. Tryck upp det framför våra ögon istället! MER! Ha fler dokumentärer på tv. Få läkare och dietister att ge rätt kostråd.

Så varför tror jag på allt jag läser i matrevolutionen? Jo för att det är tveklöst att det är det som skett med vår kost bidragit till dessa hemska nutida sjukdomar. Att vara överviktig har blivit normalt, att ha ont här och där, att vara otränad är normalt och socialt accepterat. HEMSKT! I boken nämns otaliga exempel och flertalet forskningsresultat. Jag har dessutom flertalet bevis i min närhet att detta stämmer. Vi behöver mer bra fett och mindre kolhydrater. Kolhydrater omvandlas till slut till glukos och blir till socker i blodet och överskott av kolhydrater lagras som fett.

Att kolesterol är skrämmande är också helt fel. Äter vi rätt fett så är kolesterol ett livsnödvändigt ämne. Det ingår som en nödvändig byggsten i varje cell i din kropp. Kolesterol behövs bland annat för att bygga upp och stabilisera cellmembran, de omgivande skal som skyddar alla dina celler. Däremot finns det en typ av kolesterol som inte är bra för oss, triglycerid och det leder till hjärt- och kärlsjukdomar. Även om man äter lite fett så kan man ändå få höga triglyceridvärden eftersom kroppen, som tidigare nämnts, kan omvandla socker, kolhydrater, alkohol m.m. till triglycerider.

Igår läste jag att även Epilepsi kan avhjälpas med hjälp av LCHF kost. Det fick mig direkt att tänka på en kollega som har denna sjukdom. Jag får ett sådant enormt behov av att vilja hjälpa och föra vidare detta.

Avokado, ost, grädde, lax, smör och nötter är bra exempel på goda och nyttiga fetter.

Trots låg medvetenhet så ser jag att vi går mot en ljusare framtid. Hjälp till att sprida detta!

Fett är gott! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s